GPS kalauz

Navigációról kezdőknek és vérprofiknak. Hogy el ne tévedj a navigáció útvesztőjében!

Kedvenc blogunk

Egy kis lazításnak ajánljuk:

Lényeg a lényeg blog

Árukeresés

How much is my blog worth?



My blog is worth $5,080.86.
How much is your blog worth?

Kezdőknek: Milyen GPS-t vegyek?

16:12 :: rc

Ha érdekel, mi az a GPS és hogy működik, nézd meg itt. Most legyen elég annyi, hogy a GPS „az a kütyü, amivel hazatalálok”. A fő kérdés, hogy mire használod majd. Azt fogom feltételezni, hogy alapból nem hegymászni szeretnél - akkor már rég vettél volna egyet. 

A legvalószínűbb, hogy leginkább autóban használnád a jószágot - ilyenkor alapvetően három irányba indulhatsz el:

1. Az egyik a PNA = „Szappantartó méretű képernyős térkép.”

2. A másik irány egy PDA beépített GPS-el = „Szappantartó méretű képernyős térkép, ami néha telefon, néha tévé stb. Ajándék pálcikával.”

3. A harmadik lehetőséged egy külön GPS vevő = „Gyufáskatulya méretű villogó izé.”

 

Nézzük meg az előnyöket/hátrányokat!

  1. PNA = Personal Navigation Assistant = Személyi navigációsegéd (A képernyős térkép sokkal érthetőbb, nem?)

+       Ezek lehetnek a legolcsóbbak, főleg ha semmi mást nem tudnak, csak navigálni. (olcsó = kb. 40-50 ezer Ft)

+       Itt általában a térképet is ingyér’ megkapod (Bizony, egyébként sokszor a térképért is fizetni kell, nem is keveset!)

+       Nem kell több kütyüt ki/be/összekapcsolni, nem elveszíteni, nem lemerülni hagyni... Egy gomb, aztán gyí! Már navigálunk is.

+       A kábelrengeteg is kisebb a kocsiban

+       Mivel a PNA kifejezetten navigálásra készült, ezért a 3 lehetőségből ez a legüzembiztosabb (mondjuk pont mostanában sikerült papírnehezékké változtatni egyet... de ez csak a szabályt erősítő kivétel)

+       Az akkumulátor élettartalmuk sem rossz

-       DE: ha később rájössz, hogy jó lenne még rajta pl. könyvet olvasni, internetezni, telefonálni és kedvenc Jimmi slágereidet hallgatni, akkor vehetsz nagyonsokpénzérmármegin újabb célszerszámokat!

-       A térképek frissítési gyakorisága erősen gyártófüggő

  1. PDA GPS-el = Personal Digital Assistant = Digitális személyi edző segéd

+       Árban már nem annyival drágább, mint amennyivel többet tud. Persze innen a legtöbb fejfájás... „Hejjjj, ha még pár ezrest hozzátennék...”

+       A navigáción kívül tudsz vele internetezni, emailezni, word/excel stb. programokat használni, címeket, naptárt, noteszt magaddal vinni, zenét hallgatni, diktafont használni, képeket/filmet nézni stb. Ez a lista elég nyálcsorgató lehet, ráadásul nem teljes... (Bár pl. naptár már minden telefonban van, a filmekről meg csak annyit, hogy én egyszer próbáltam repülőn pár rész Dr. House-t megnézni – a második közepére kifolyt a szemem...) Az alapelv az lehet, hogy ha a navigáción kívül másra is kell a kütyü, akkor a PDA a javasolt irány.

-        A sok tudás gondokkal is jár: az aksi élettartama sokszor a béka fenekét nézegeti – alulról.

-        Ráadásul egy PDA jóval könnyebben megzavarodik és lefagy (igen, a legtöbbször windows van rajta!) Úgyhogy itt lesz a legmagasasbb a „b.meg hányados”! (B.meg hányados = az egy bekapcsolásra jutó reprodukcióra való felszólítások száma)

  1. Különálló GPS vevő

          Ez a kütyü vezetékkel vagy rádión csatlakozhat a telefonodhoz/PDA-dhoz vagy akár egy laptophoz is – tehát akkor a legjobb választás, ha már a birtokodban van a felsoroltak egyike

+        Nagy előnye, hogy nem a PDA rövid életű aksiját meríti a GPS műholdhak hajkurászása

+        Bárhová teheted az autóban (a jobbak már kesztyűtartóból is működnek)

-        Hátránya, hogy külön kell tölteni, nem elfelejteni lekapcsolni nem elhagyni a kis gyufásskatulyát (Nincs is jobb, mint induláskor ráébredni, hogy lemerült a vevő és ahhoz nincs nálad töltő. Murphy törtvénye itt is működik! Ráadásul tudjuk, hogy Murphy optimista volt...)

Hogy ezek után neked melyik a legjobb választás? Remélem már körvonalazódik! (Folyt.köv.)

3 komment

Címkék: pda kütyü gps navigáció vevő milyen összehasonlítás pna melyik

A bejegyzés trackback címe:

https://gpskalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr39188099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ikszipszilon 2007.10.07. 16:21:37

A GPS használatának van havi díja?

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2007.10.07. 18:02:56

Nem, semmilyen előfizetési díjat nem kell fizetni -
valamikor a 90-es évek közepén Bill Clinton úgy döntött, hogy tegyék elérhetővé a pontosabb jeleket a civileknek is. (Addig csak amerikai katonai felhasználóként lehetett ilyen pontosan navigálni.) Szóval nekünk már ingyen keringenek odafenn a műholdak:)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.10.08. 19:02:58

Akad egy apróbb tévedés: A legtöbb PNAtól nem várhasz el nagyobb stabilitást mint egy PDAtól, mert ugyanaz a Windows fut rajta, és egy igencsak rokon software...

A PNAk döntő többségén szintén windows fut, még akkor is, ha nem látod rajta. Sok esetben a dobozon is fenn van a verziószám, más esetben nehezebb felderíteni.

Ellenben nem teljes a windows, a különböző programok hiányoznak róla, kevesebb a tárhely, sokminden összedobott szükségmegoldás, hogy a térkép ingyenes-e azt nehéz megmondani. Mondjuk úgy: A termék árában benne van a térkép ára is.

Cserébe a térképet ritkábban frissítik, nincs benne egy napi ingyenes frissítés is, a térkép sokszor rosszabb, a navigációs software funkcióiból pár dolog le van tiltva, stb. Az akkumulátor élettartam pedig nem a flash memória és az oprendszer méretétől függ elsősorban. (A PDA esetén a gyorsabb proci többet fogyaszt, de ehhez jobb telepet is kapsz)

A listáról kimaradtak a GPSsel szerelt telefonok :) Kimaradtak azok a GPS vevők amik nem éppen gyufásdoboz méretűek, sem térkép, sem windows nincs rajtuk, csak az adatokat írják ki. A gyufásdoboz méretűeknek nem kell mindig külső áramforrás (Pl. USB is jó nekik)

Az autós navigáció mellett akad sok más feladat amire jó lehet a GPS: Pl. gyalog is lehet navigálni, vagy éppen az elkészült fényképekhez lehet hely adatot is tárolni, ami hasznos, vagy számos közvetlenül a GPShez kötődő hobbi lehet.

A térkép nélküli, de vízálló, víz felszínén úszó, töltés nélkül igen hosszú ideig is működőképes kütyüt a csónakból való horgászathoz is lehet használni: tudod hol etettél, hova kell menned, navigálni tudsz.

Ergo akad sokféle alapvetően nem autós alkalmazás.

De autózásnál sem mindig az út megkeresése a fontos, hanem pl. az úthibák helyének rögzítése is hasznos lehet :)
süti beállítások módosítása