GPS kalauz

Navigációról kezdőknek és vérprofiknak. Hogy el ne tévedj a navigáció útvesztőjében!

Kedvenc blogunk

Egy kis lazításnak ajánljuk:

Lényeg a lényeg blog

Árukeresés

How much is my blog worth?



My blog is worth $5,080.86.
How much is your blog worth?

Elveszett levelek őrangyala?

11:39 :: rc

Nemcsak a magyarok életét keseríti meg az a tény, hogy a levelek elvesznek a postán. Angliában például évente több mint 14 millió levelet hagy el a Royal Mail, de Amerikában élő barátaink élete sem rózsásabb. Az évi 210 milliárd(!) levelet kézbesítő ottani posta, a USPS feltalálta a spanyolviaszt: GPS-t kell rakni a levelekbe!
Megbízta a TrackingTheWorld nevű céget, akik készségesen elkészítettek egy levélbe helyezhető GPS loggert a zsíros megrendelőnek. A dolog a következőképpen működik:

A szabvány borítékba rakható logger többek között egy TI processzort, egy alacsony fogyasztású uBlox ANTARIS 4 GPS modult és egy 1100 mAh-es aksit tartalmaz. A cucc egy megválasztható frenkvencián értesítéseket küld a hollétéről. Két értesítési típus közül választhatsz: az egyik a folyamatos - ez esetben akár kétpercenként értesülhetsz a leveled hollétéről, de (max.) húsz óra alatt lemerül az akkumulátor. A józanabb megoldás (max.) két hétre elég: ekkor csak abban az esetben küld szignált a cucc, ha a leveled megmozdul. Az értesítők alapján a Google Earth-ön követheted, merre jár a szívednek oly fontos üzenet.

Őszintén szólva kissé csodálkozom, hogy ebben valaki józan ésszel fantáziát látott. Az első kérdés a dolog pénzügyi oldala. Ha a posta többezer forintos kütyüt rak a levélbe, rendesen meg kell emelnie a szolgáltatás árát (tönkremehet, ellophatják stb.) Innentől komoly konkurenciát jelentenek a futárszolgálatok. Náluk már régóta nem prémiumszolgáltatás a küldemények helyzetének interneten történő csekkolása. Azt meg kizártnak tartom, hogy a USPS komoly áremelés nélkül nyújthatná ezt a szolgáltatást.

A második kérdés a technikai megvalósítás: jelen pillanatban a GPS rendszer lelke a műholdakra való rálátás. Nekem így elsőre úgy tűnik, hogy a dolog működése a következő lesz: megmoccan a levél, felébred a GPS. A postai elosztóközpont kellős közepén, egy szobában. Aztán elkezdi keresgélni a műholdakat. Aztán tovább keresgél, és még mindig keresgél, végül szépen lemerül az aksi. Nem húsz óra, hanem kevesebb alatt... Persze a TrackingTheWorld nem győzi hangsúlyozni, hogy ez olyan GPS lesz, ami átlát minden falon.

A harmadik kérdés, hogy abban az országban, ahol divat időnként antraxot csempészni a levelekbe, időnként pedig bombákat küldeni levélnek álcázva, mi fogja visszatartani a Homeland Security-seket, hogy a kis mikrocsipeket tartalmazó leveleket óvatosságból klinikai körülmények között felrobbantsák. Vagy az okos terroristákat, hogy GPS loggernek álcázott levélbombákat gyártsanak...

Akárhogy is, januárban elindul a tesztüzem. Kíváncsi leszek.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő gps levél gps logger

A bejegyzés trackback címe:

https://gpskalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr26237980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása