GPS kalauz

Navigációról kezdőknek és vérprofiknak. Hogy el ne tévedj a navigáció útvesztőjében!

Kedvenc blogunk

Egy kis lazításnak ajánljuk:

Lényeg a lényeg blog

Árukeresés

How much is my blog worth?



My blog is worth $5,080.86.
How much is your blog worth?

Mi lesz veled, Galileo?

11:08 :: rc

Az angol Times online kiadása érdekes cikket közölt az európai GPS riválisról, a Galileóról. Nem igazán vannak elragadtatva tőle...

Szerintük az EU túl sokat költ (az adófizetők pénzéből) egy túlkomplikált rendszerre, ami egyrészt még nem is működik, másrészt a magántőke kihátrált belőle, harmadrészt a konkurencia már akkor túlhaladhatja, amikor még el sem indult.

A Galileo indulásakor még nem volt halva született ötlet. Logikus gondolat volt az amerikai rendszer (amelynek elsőszámú felhasználója még mindig az amerikai hadsereg) mellé állítani egy másikat, elkerülve a túlzott függést a GPS-től. Bár ennek nem túl nagy az esélye, Amerika elvileg bármikor kikapcsolhatja vagy kódolhatja azt, ha érdekei úgy kívánják.

A Galileo a GPS rendszerhez hasonlóan egy műholdakból álló hálózatot használna a földi felhasználók helyzetének pontos meghatározására. A tervek szerint 2013-ig összesen 30 műholdat lőnének fel, ezáltal állítólag méteren belüli helymeghatározási pontosságot érve el (szemben az amerikaiak alapból még 5 méterével). De ez pusztán terv, eddig összesen egy műholdat lőttek fel, még 2005-ben. A második (tavaly) még a kilövés előtt zárlatos lett. A kritikusok szerint ráadásul a továbbfejlesztett GPS-hez képest már nem számottevő a rendszer előnye, miközben Oroszország és Kína is mocorogni kezdett.

Mindeközben az anyagi háttér is rogyadozni látszik. 2003-ban eredetileg úgy tervezték, hogy az összesen 3,4 milliárd eurós összköltség két harmadát magáncégek állnák; 8 cég összesen 2,4 milliárdot. A maradék 1 milliárd eurót adták volna az európai adófizetők. Vita támadt azonban a munka és a kockázatok megosztása felett.

A dolgok jelenlegi állása szerint az EU polgárai fogják állni az egész projektet (optimista becslések szerint az eredetin felül még 2,4 milliárd eurót - bár a költségek 2003 óta minden munkafázisban emelkedtek.) A forrásokat a mezőgazdasági támogatás büdzséjéből megmaradt pénzekből biztosítanák.

Ha csütörtökön tető alá hozzák a megállapodást Brüsszelben, akkor még december 3-án kell a közlekedési miniszterek találkozóján megegyezni a költségvetésről, illetve hivatalosan a következő (dec. 14-i) EU csúcson lehet azt elfogadni. Ha ezek közül bármelyiknél gubanc támad, az tovább ronthatja a program esélyeit.

A Times szerint a legjobb opció a Galileo számára az lehetne, ha egy egyszerűbb rendszert üzemelnének be, igény esetén lépésről lépésre továbbfejlesztve azt. Mindazonáltal a világ legjobb rendszerének megalkotása egyre inkább halva született ötletnek tűnik. Nagy kérdés, hogy vajon a Galileo megmentése-e az el nem költött EU pénzek legjobb felhasználási módja...

1 komment

Címkék: jövő gps galileo

A bejegyzés trackback címe:

https://gpskalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr78243430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joe 2007.11.29. 08:41:24

Európa alszik ,a bürökrácia gondoskodik a nyugodt álomról . Jó lenne egy ingyenes , méteres pontosságú rendszer , bőven megtérülne a bevezetése szerintem .
süti beállítások módosítása