GPS kalauz

Navigációról kezdőknek és vérprofiknak. Hogy el ne tévedj a navigáció útvesztőjében!

Kedvenc blogunk

Egy kis lazításnak ajánljuk:

Lényeg a lényeg blog

Árukeresés

How much is my blog worth?



My blog is worth $5,080.86.
How much is your blog worth?

Kezdőknek: GPS vásárlás – mire figyelj?

19:08 :: rc

Tegnap felhívott a legjobb barátom felesége: GPS-t akar ajándékba a férjének. Nem kell mást tudnia, csak navigálni. (Mármint a GPS-nek...) Ja és legyen olcsó, meg jó.

 

Mit mondtam neki, mire figyeljen?

 

-          Legfontosabb: a megbízható szoftver és minél részletesebb/frissebb térkép  ...kanyarodtam már be 3 sávos egyirányú utcába menetiránnyal szemben, mert a GPS azt mondta... (Tényleg, lehet, hogy ezt el is mesélem legközelebb)

-          Magyarországon szinte egyeduralkodó az iGO nevű szoftver (illetve annak klónjai), azzal nagyon mellényúlni nem lehet.

-          Fontos szempont még: az árkategória: 40-50 ezer forint alatt ne nagyon vegyen (hacsak nem használtat) Viszont vigyázzon, hogy térképpel együtt kapja meg a cuccost (különben az még min. 20 ezer Ft)

-          Kérdezze meg, hogy bővíthető-e memóriakártyával?

-          Ráadásul érdemes utánanézni a térképfrissítéseknek, magyarországi garanciának, mert ez cégről-cégre változhat

-          Mondtam neki azt is, hogy én sose vennék elektronikai cikket „a világhírű noname cégtől”, ez a GPS-re is igaz

-          Nagyon fontos ezen kívül a kijelző mérete és felbontása is - bár az ő árkategóriájában szinte borítékolható a 3,5" és a 320x240 képpont

-          Kérdezze meg még az aksi élettartamát. 3-4 órát azért illik tudnia a cuccnak.

-          Autós tartó minősége, rögzítése is fontos. Határozottan flash élmény, amikor a többtízezer forintos, érintőképernyős GPS egy kátyú után hatalmas csörömöléssel a pedálok közé zuhan…

-          Vannak rajta gombok? Igen, gombok. Jól jön, ha menet közben a zötykölődős úton nem akarod az érintőképernyő apró virtuális négyzeteit böködni pl. a hangerő beállításához (bár én elvagyok velük).

 

Mivel egyre jobban kerekedett a szeme, végül azt ajánlottam neki, nézze meg pl. ezeket: Mitac Mio C250, MyGuide 3120 (bár ott a térképfrissítés kérdéses lehet) vagy ha bevállalósabb, a második vonalból az Airis T930-at vagy a Duino DS-900-at. De az is lehet, hogy a végén én veszek neki egyet...

4 komment

Címkék: vásárlás gps navigáció autós milyen pna pnd melyik

A bejegyzés trackback címe:

https://gpskalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr70189233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

... 2007.10.08. 21:14:54

A térkép sem elhanyagolható szempont! A legjobb magyarországi a Top-Map féle: ezek futnak az iGo szoftver különböző változataiban (Mio, LG, MyGuide, stb.), a Garminokhoz kapható NaviGuide-ban és a TeleAtlason keresztül még jó pár egyéb készülékben is (pl. TomTom).

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.10.08. 21:24:33

Sok más dolog van ami még fontos lehet :)

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2007.10.08. 21:37:54

TheElf: egyetértek:) Csak már szegénynek így is kerekedett a szeme... (Ezért nem akartam még elkezdeni magyarázni neki pl. a Garmin-vonalat is:) De gondolkodom, hogy összerakjak egy részletesebb .xls file-t, abba bele lehetne még több szempontot rakni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.10.09. 00:24:52

Mivel a legjobb barátodról van szó, valószínűleg tisztában vagy mind azzal, hogy kb. mit engedhetnek meg maguknak, és azzal is, hogy mire fogják használni a GPSt. Mert gondolom te is tapasztaltad, hogy nem mindigaz a funkció dominál, ami miatt megveszik az eszközt.

Igen, jó és kényelmes, ha van, de akinek a közlekedése a legtöbbször a napi rutinban merül ki, és jobban ismeri a terepet mint bármilyen navigációs rendszer, annak bár a navigációs rendszer, mint érdekes valami jelenti az indokot a vásárláshoz, hasznos pedig elsősorban az egyéb funkciói miatt lehet.

A térkép kapcsán: Ha a frissítés kártyacserével történik ami 10000 forint / alkalom, és erre sűrűn van szükség, akkor egy PNA nem biztos, hogy a legjobb választás.

Egy PNA esetén a térképet, a softwaret általában egyetlen forrásból tudod beszerezni, addig egy PDA esetében tudsz váltani, ha szükséges. /nem biztos, hogy minden régióhoz, mindig ugyanaz a cég rendelkezik majd jó térképpel/

Hiába van ugyanis a myGuideken is Windows, ha az nem teljes, az eszközt a legtöbb software nem támogatja, a gombjait még kevésbé ismerik fel...

(PDA, PDA telefonok esetén pedig a microdrive elkerülése a hasznos)
süti beállítások módosítása